Wat is een hartaanval precies?

hartaanval

[dropcap]J[/dropcap]e hoort vaak genoeg dat iemand een hartaanval heeft gekregen. Je denkt er veel over te weten, maar wij merkten dat dat eigenlijk flink tegenviel. Daarom tijd voor een blog met feiten en weetjes over het hartinfarct.

Is een hartaanval hetzelfde als een hartinfarct?
Ja. Artsen hebben het meestal over een hartinfarct, in de volksmond hebben we het vaker over een hartaanval.

Wat is een hartaanval?
Het is een verstopping in een kransslagader waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt gestopt. Het gedeelte dat zonder zuurstof komt te zitten, sterft af.

Hoe ontstaat een hartaanval?
Een hartinfarct kan het gevolg zijn van een jarenlang proces. Door bijvoorbeeld (slag)aderverkalking ontstaan er vernauwingen in de kransslagaders (plaques).

Een plaque bestaat uit een vetophoping onder de binnenbekleding van de vaatwand. Ze kunnen scheurtjes en wondjes veroorzaken. Als de beschermlaag van zo’n pap van vettige stoffen plotseling scheurt, ontstaat er een wond.

Het lichaam besluit die zo snel mogelijk te dichten. Er ontstaan bloedstolsels. Laat zo’n propje los en blijft die vastzitten in de ader zodat die verstopt raakt, dan stopt de bloedtoevoer.

Wat is angina pectoris?
Dit is de pijn op de borst die ontstaat omdat het hart te weinig zuurstof krijgt. De pijn kan uitstralen naar armen, kaken en rug. Het wordt ook wel hartkramp genoemd. Maar pijn op de borst hoeft volgens de Hartstichting niet gelijk angina pectoris te zijn.

Wat is het verschil met een hartstilstand?
Bij een hartstilstand staat de hele bloedsomloop stil. Het hart pompt dan geen bloed meer rond. Er is sprake van acuut levensgevaar.

Hoe vaak komt een hartaanval voor?
Volgens de Hartstichting krijgen per dag ongeveer 80 mensen in ons land een hartinfarct.

Hoe herken ik een hartaanval?
Drukkende pijn op de borst is een van de bekendste symptomen van een hartaanval. Maar er zijn nog andere signalen die erop kunnen wijzen dat het hart in de problemen zit:
– Uitstraling van de pijn naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
– Zweten
– Misselijkheid of braken

Vrouwen kunnen bovendien ook last hebben van:
– Pijn tussen de schouderbladen
– Kortademigheid
– Extreme moeheid
– Duizeligheid
– Onrustig gevoel, angst en een snelle ademhaling

Wat moet je doen als je een van deze klachten voelt of bij een ander opmerkt?
Bel zo snel mogelijk 112 als de klachten ook in rust langer dan 5 minuten aanhouden. Snel handelen kan ervoor zorgen dat de blijvende schade aan het hart beperkt blijft. Wie binnen 4 uur hulp krijgt, heeft de minste kans op schade.

Bekijk tot slot dit filmpje van de Hartstichting zodat je precies weet hoe een hartaanval werkt:

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial