Nieuw medicijn voor hartfalen

pil

Heb je toevallig laatst het tv-spotje over hartfalen gezien? De eerste keer zag ik in een flits het einde maar de tweede keer riep ik Vriend op tijd erbij. “Kijk eens, dat spotje waarin aandacht wordt besteed aan hartfalen is weer op tv.”

In de animatiefilm is een oudere vrouw te zien die slecht slaapt, overdag snel moe is, last heeft van opgezette voeten en buiten adem raakt door het lopen van de trap. “Herkenbaar, maar wat jammer dat het weer draait om oudere mensen. Ik begrijp het wel, maar toch. Het was pas echt mooi geweest als er mensen van alle leeftijden voorbij kwamen.”

‘Ongemakken bij hartfalen. Niet altijd logisch’ komt aan het einde van de reclame voorbij. Dat klinkt alsof er een oplossing is voor verminderde energie, kortademigheid en alle andere klachten die horen bij hartfalen. Nieuwsgierig als ik ben besluit ik een kijkje te nemen op de site. Daar worden alle klachten die bij hartfalen horen uitgelegd.

Ongemakken

Volgens de site wennen mensen met hartfalen aan de ongemakken en vinden ze het logisch dat ze van allerlei dingen last hebben. Maar dat is dus niet logisch. “Bespreek alle klachten, Met uw huisarts en cardioloog, zodat zij u kunnen helpen deze ongemakken te verminderen”, lees ik voor.  Vriend trekt z’n wenkbrauwen op. “Dat doe je toch al als je bij een cardioloog zit?”

Initiatief

Wie verder op onderzoek gaat, ontdekt snel dat de campagne een initiatief is van een ontwikkelaar van geneesmiddelen. Komt dat even goed uit of ben ik nu te kritisch? Dat is toch net zoiets als wij van Wc-eend adviseren Wc-eend? Maar wie weet heeft deze fabrikant wel een medicijn dat klachten kan verminderen. Ik besluit het informatiepakket aan te vragen. Stel je voor dat er wel iets bij zit waardoor Vriend zich beter voelt.

Pilletje

Onlangs is hij al begonnen met een nieuw medicijn. Het pilletje betekent mogelijk een medische vooruitgang in het behandelen van chronisch hartfalen. Volgens de hartfalenverpleegkundige zou hij er meer energie van kunnen krijgen. We zijn dan ook hartstikke blij dat hij ervoor in aanmerking komt. En nu is het afwachten.

Ik besluit het medicijndoosje nog eens goed te bekijken. En dan zie ik het opeens staan. Oeps… “Schat, jouw nieuwe medicijn… Drie keer raden wie dat pilletje heeft ontwikkeld? Dat bedrijf achter die campagne!”

Dit blog is ook verschenen als column in Hartbrug Magazine van Hartpatiënten Nederland

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Marian schreef:

  En welk medicijn is dat dan?

 2. Azzaro schreef:

  Entresto. Daar heb ik al meer over gelezen afgelopen weken. Ik vraag me af waarom mijn cardioloog en de hartfalenpoli me deze niet voorschrijven, sinds ze vanaf de diagnose (afgelopen september) al drie keer Enalapril van dosis hebben veranderd. Moet je daar zelf om vragen? Werkt het?

  Ik heb trouwens al je stukjes als een spons opgenomen. Ik ben een jonge vent van 33 die in de bloei van het leven ineens is terug geworpen door de diagnose ‘hartfalen’. Heeft me nogal wat insights gegeven, en me een tipje van de sluier opgericht voor de (nabije) toekomst. Bedankt!!

  • Hartstukjes schreef:

   Hoi Azzaro,
   Bedankt voor je mooie reactie. Heel fijn om te lezen dat je iets aan de verhalen hebt!
   Onze hartfalenverpleegkundige had ons vorig jaar over Entresto verteld. Vriend mocht het toen nog niet krijgen, omdat er nog allerlei onderzoeken bezig waren. Het werd eerst aan oudere patiënten voorgeschreven. Daarna herinnerden we elkaar eraan eigenlijk. Op een gegeven moment hebben we een folder gekregen, maar voor ons was het vanaf het begin al duidelijk dat we dit medicijn wilden proberen. Je krijgt het volgens mij alleen als je pompkracht lager dan een bepaald percentage is, maar dat moet je maar even vragen.
   Ik vind wel dat het werkt. Vriend is minder moe, al blijft hij natuurlijk moe. Hij loopt sneller en hoeft dan minder vaak uit te rusten. Ook doet hij minder vaak tukkies. Dus ik zou er gewoon even naar informeren bij jouw hartfalenpoli!

 3. Nicolle schreef:

  Ik lees je stukjes altijd en ze zijn zo herkenbaar. Mijn partner heeft al 8 jaar hartfalen. Ik zag nu pas dat het nieuwe medicijn waar je over schreef entresto was. En wilde even onze ervaring delen. Mijn partner is hier vorig jaar mee begonnen en hij doet het hartstikke goed op dit medicijn. Wij hebben een wijziging van cardioloog gehad en deze had een heel andere kijk op zijn ziekte en hoe hier mee om te gaan. In eerste instantie was ik heel huiverig voor de wijziging van medicijnen, dat heeft in het verleden geregeld voor wat problemen gezorgd, maar we zijn er nu wel heel blij mee. Ik zou zeker aan de cardioloog vragen of het een optie is dit medicijn te gaan gebruiken.

 4. evy schreef:

  Hallo,
  heb al 12 jaar hartfalen. Ben nu 62 jaar. Enkele maanden terug verslechterde mijn toestand. Kon niet zo goed meer fietsen met mijn elektrische fiets en had veel minder energie toen ik naar de fitness ging. Mijn medicijnen werden verdubbeld maar dat hielp niet. Toen andere cardioloog geraadpleegd en hij heeft mij entresto voorgeschreven. Ben nu al 2 maanden bezig en neem de middelste dosis. Voel mij heel goed hierbij. Heb veel meer energie en mijn hart slaat ook veel regelmatiger.
  Hopelijk blijft het zo. Hou de moed erin en blijf geloven in beterschap.

 5. Ton schreef:

  Beste allemaal, ik wil even mijn ervaring van Entresto op basis van langer gebruik +/- 2 1/2 jaar, eerst een lage dosering nauwelijks resultaat toen wat meer werd beter sinds een jaar de max hoeveelheid en hartfalen is onder controle, echter! Er zijn wel wat irritante bijverschijnselen NL: nekkrampen, erge jeuk op armen schouders en hoofd, stekende jeuk! Vaak bij fietsen verminderde nierfunctie en wat mij als man erg dwars zit is dat mijn mannelijkheid er onder te lijden geeft. Geen erectie en enorme afname van penis in lengte tot een jaar geleden nog een normale lengte nu met 6/7 cm afname. Kortom het helpt maar maakt ook dingen kapot. Dat is mijn ervaring en vanmiddag heb ik afspraak om dit te bespreken.

  • Hartstukjes schreef:

   Hallo Ton,
   Bedankt voor je openhartige reactie. Hoe is jouw afspraak gegaan?
   Door jouw bericht realiseer ik me dat mijn partner soms ook wel een onverklaarbare jeuk heeft. Nu weet ik dus waarom. Dat ga ik snel aan hem vertellen. Hij heeft het niet vaak, dus daarom hebben we er niet veel aandacht aan geschonken.
   Wat betreft jouw mannelijkheid … Na de hartaanval was het inderdaad de vraag of alles zou werken. In een gesprek met de hartfalenverpleegkundige bracht zij Viagra ter sprake. Wij hebben het niet nodig, maar ben benieuwd of dit met jou is besproken.
   Hoop dat het goed met je gaat!
   Cilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial