Wat is Hartstukjes?

Stukjes uit het hart, over het hart

Een blog over het leven als partner van een jonge hartpatiënt

4 december 2014. De dag die ons leven veranderde. Vriend kreeg een hartaanval. Op 35-jarige leeftijd. Gewoon pech. Niets meer en niets minder. Tegenwoordig is er een leven voor en na het hartinfarct. Want het hart van Vriend is voor de helft kapot. Hij heeft hartfalen en inmiddels een S-ICD.

Informeren en inspireren

Met Hartstukjes hoop ik andere (jonge) mensen die te maken krijgen met een hartaanval te informeren en inspireren. Je leest hoe wij omgaan met een hart dat stCilla Hooijmans-Schotuk is en niet meer kan worden gemaakt. En wat je als hartpatiënt nog wel allemaal kan!

Mijn naam is Cilla. Geboren in 1980, verhuisd in 2012 van Den Haag naar Huissen (bij Arnhem) vanwege de liefde. Vriend dus. Inmiddels hebben we een zoon: Beer. Ik ben tekstschrijver en schrijfcoach. Meer daarover vind je op www.cillaschot.nl. Ik  ben gek op dieren, eet ze dan ook niet en zet me vrijwillig in voor een dierenweide.

Ervaringen

Op Hartstukjes vind je persoonlijke verhalen over onze ervaringen in het ziekenhuis de eerste dagen, maar ook over het dagelijks leven.

Hoe zit het met alcohol drinken? Kan je nog in een achtbaan? Kunnen we nog naar alle landen reizen die op onze bucketlist staan? En seks, wanneer mag je weer? Kortom, stukjes uit het hart, over het hart.

Ander oogpunt

Op internet vind je meerdere blogs van ‘ervaringsdeskundigen’, mensen die een hartaanval hebben gehad. De verhalen op Hartstukjes zijn dus geschreven vanuit een ander oogpunt. Namelijk door degene die aan de ‘zijlijn’ staat. Ik plaats zijlijn expres tussen aanhalingstekens, want niet alleen het leven van de hartpatiënt verandert, ook die van de partner.

Echtgenoot

Ohja, Vriend is inmiddels mijn echtgenoot, maar dat klinkt zo volwassen. Zeker voor iemand die haar liefde altijd haar vriendje noemde. Bovendien waren we nog niet getrouwd toen hij een hartaanval kreeg. Dus op Hartstukjes blijft hij voorlopig nog even Vriend.

Onthou: we zijn allemaal anders, van binnen en buiten. De lichamelijke conditie van Vriend is niet te vergelijken met die van een andere hartpatiënt die ook een S-ICD en hartfalen heeft. Iedereen gaat er anders mee om.

Hartstukjes geeft ook geen medisch advies. Ik vertel ons verhaal. Wel link ik naar sites waar feiten zijn te vinden, bijvoorbeeld die van de Hartstichting en de Stichting ICD dragers Nederland.

Wil je niets missen? Blijf op de hoogte!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial