5 tips voor warm weer

warm weer

Het is warm. Al een paar dagen. Voor de een is het genieten, voor de ander afzien. Er is niet voor niets in bepaalde provincies een hitteplan ingesteld voor extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen.

Ook hartpatiënten kunnen last hebben van de hoge temperaturen. Moeheid en vocht vasthouden zijn enkele klachten die voor kunnen komen. Zelfs Vriend heeft het de afgelopen dagen ietsje zwaarder dan normaal. Meestal leeft hij helemaal op door de zon, maar warm weer in Nederland is toch anders dan in Gambia of Griekenland. Toch genieten we volop. Daarom vijf tips die wij toepassen om de warme zomerdagen door te komen!

Tip 1: zwembadje in de tuin

We hebben gelukkig een tuin. En daar is met zomerse temperaturen al snel een opblaasbaar zwembad te vinden. Heerlijk om even snel af te koelen. Je hoeft niet eens uitgebreid te badderen, met de voetjes in het water is ook al verfrissend!

Tip 2: zoek verkoeling

Wij hebben vlak in de buurt een meer. Ideaal voor een frisse duik. Vriend laat zijn lichaam aan de kou wennen door eerst z’n polsen in het water te doen. Daarna gaat hij pas helemaal kopje onder. Een andere manier om buiten verkoeling te zoeken is natuurlijk plek nemen in de schaduw. Maar schaf ook een ventilator aan om warme ruimtes in huis koel te houden!

Tip 3: hou ramen en deuren overdag dicht

“Niet de tuindeur open laten staan!” Dat is iets wat ik de laatste dagen regelmatig heb gehoord. Want bij ons thuis probeert Vriend de warmte buiten te houden. Dat betekent overdag ramen en deuren op slot. Als we de warmte willen opzoeken, gaan we naar buiten. De ene keer vol in de zon, de andere keer in de schaduw. Het is maar net hoe Vriend zich voelt.

Tip 4: doorluchten in de avond

Het is vaste prik. ’s Avonds na acht uur loopt Vriend naar boven. Tijd om de ramen in de slaapkamer tegenover elkaar open te zetten. Op onze bovenverdieping wordt het namelijk erg warm. Overdag mijden we die dan ook zoveel mogelijk.

Tip 5: relax!

De makkelijkste en beste tip: relax! Probeer je niet druk te maken. Onderneem niet te veel. Doe vooral rustig aan. Hou je eigen siësta! 

Stiekem nog een tip

Ohja, let je wel op met water drinken? Je krijgt vast te horen dat je goed moet drinken, maar sommige hartpatiënten hebben juist een vochtbeperking. Bij hartfalen kan het hart door de slechte pompkracht niet veel vocht verwerken, dus te veel drinken is niet goed!

Wat doe jij om de warme zomerdagen draaglijk te maken?

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Arie schreef:

  Als een vochtbeperking heb is een ijs klontje in je mond misschien een goede oplossing , lekker fris en je krijg niet te veel vocht binnen

 2. N.Hofkamp schreef:

  Stukjes komkommer eten ,en tomaatjes .
  Tegen de tijd dat het vocht van die 2 meetelen moet je 4 komkommers eten en heel veel tomaatjes. Dit heb ik van mijn diëtiste en cardioloog (toen ik nog een vochtbeperking had, maar sinds een maand of 5 heb ik een l-vad dus is de vocht beperking opgeheven moet nu minimaal 2,5 tot 3,5 liter vocht per dag drinken)

  • Hartstukjes schreef:

   Bedankt voor deze eettips! Die vullen het artikel mooi aan! Fijn dat de vochtbeperking is opgeheven. Dat lijkt mij best moeilijk.

 3. Bjorn schreef:

  Je kan ook je eigen airco maken. Neem bijvoorbeeld een emmer en doe hier water met ijsblokjes in. Maak boven het water een gat met een kort stukje tuinslang erin. ventilator op de plek van de deksel en genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial