Seks na een hartaanval

seks
Foto: Robert Álvarez

Als je een hartaanval hebt gehad, vraagt iedereen of je nog kan sporten. Hoe zit het met de trap? Kan je nog lang wandelen? Maar niemand vraagt naar seks.

Toch was dat een van de eerste dingen die ik als ‘partner van een kersverse hartpatiënt’ wilde weten. Konden we nog seksen? En … wanneer mochten we weer?

Wel of geen seksleven

Tijdens het eerste gesprek met de hartfalenverpleegkundige vroeg ik er direct naar. Vriend keek verbaasd op. Hij had net een hartinfarct gehad en wel iets anders aan zijn hoofd, maar ik wilde weten of we in de toekomst nog een seksleven zouden hebben.

Ze leek opgelucht dat ik er zelf over begon. Het onderwerp stond op haar lijstje om aan de orde te stellen en nu kon ze er gelijk op inspringen.

Folder

We kregen de folder ‘Intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening’. Op de voorkant stond een ouder koppel dat van achteren was gefotografeerd. Samen op een bankje. Zij de arm om hem heen geslagen. Een fiets die tegen het bankje leunde.

Traplopen

“Als je weer kan traplopen, kan je ook seksen”, zei de specialist. Want seks vraagt niet meer inspanning dan twee trappen lopen, fietsen, tuinieren of in flinke wandelpas een blokje omgaan, las ik later in de folder.

Blauw pilletje

De verpleegkundige vertelde dat het mogelijk zou kunnen zijn dat de hartmedicijnen een averechtse werking zouden hebben. “Maar daar zijn natuurlijk ook weer medicijnen voor.”

Slik. Erectieproblemen?! Zou ons seksleven voortaan afhangen van een blauw pilletje? Moesten we bij de apotheek Viagra gaan halen omdat de bètablokkers voor problemen konden zorgen!?!?

Nieuwsgierig

Ik was hartstikke nieuwsgierig of alles nog zou werken. Dagenlang vroeg ik of hij iets merkte, of hij doorhad of er nog beweging in zat. Gelukkig bleek dat het geval! De bètablokkers hadden geen invloed. Woohoo!!!

De eerste keer

Maar oh, wat was de eerste keer seksen spannend. Voor Vriend niet, maar eerlijk gezegd was ik wel zenuwachtig. Het liefst wilde ik voortdurend vragen hoe hij zich voelde, maar tijdens een lekker potje vrijen is dat niet erg opwindend.

Ik had het dus benauwd en dat kwam niet alleen door de activiteit tussen de lakens. Zou hij niet opnieuw een hartaanval krijgen op het ‘moment suprême’?

Onderzoek

Die angst is niet zo gek, maar blijkt (gelukkig!) overbodig. Duitse onderzoekers schrijven in het Journal of the American College of Cardiology dat seks geen hartaanval triggert. De wetenschappers onderzochten tien jaar de gegevens van 536 hartpatiënten tussen de 30 en 70 jaar.

Van de patiënten die een of meerdere hartaanvallen kregen in die periode hadden slechts drie (0,7 procent) een uur voor de hartaanval nog gesekst. De overgrote meerderheid van 78,1 procent was meer dan 24 uur geleden seksueel actief geweest toen er weer hartproblemen opspeelden.

Geen zorgen

Dus het is zeer onwaarschijnlijk dat seks als een ‘relevante trigger’ kan worden gezien, aldus de onderzoekers. “Patiënten moeten zich dan ook geen zorgen maken over seks en hun gebruikelijke seksleven weer oppakken.” En dat is toch heel fijn om te weten!

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial