Verhuismoe

verhuizen

“Ik vind mezelf best zielig. In al die jaren is dat nog nooit gebeurd. Maar poeh hey, ik heb me nog nooit zo gevoeld.” Vriend zit op een klapstoel in ons nieuwe huis. Hij ziet er moe uit. En verslagen. Hij wil klussen maar z’n lichaam laat hem in de steek.

Normaal probeer ik hem gelijk op te beuren, maar ik zie dat ik dat nu even niet moet doen. En ik begrijp het.

Kracht

Zodra we het huis hadden gekocht, waarschuwde ik hem al voor de verhuizing. “Je gaat jezelf tegenkomen. Je kunt niet meer zo klussen zoals vroeger.” Nu is het dan zover. Hij wordt echt met zijn neus op de feiten gedrukt. Alle klusjes vereisen kracht. Een plankje ophangen, een stopcontact plaatsen, meubels in elkaar zetten…

Schelden

Soms zie ik hem trillend op de klustrap staan. Hoor ik hem kreunen als iets veel moeite kost. Hoor ik hem zuchten omdat hij weer op adem moet komen. Hoor ik hem schelden omdat het niet gaat zoals hij wil. Allemaal door z’n hart. “Ik dacht dat ik het had geaccepteerd, dat ik wist wat ik wel en niet kan, maar daar heb ik me mooi in vergist.”

Bemoeial

Ik hoor ook mezelf. Ik klink soms als een bemoeial, als een moeder. Doe je voorzichtig? Neem wat rust. Ga even zitten. Bah. Ik wil niet zo zijn, maar ik me maak me zorgen. Ik zie hoe hij maar doorgaat en zichzelf voorbijloopt.  Soms ziet hij bleek van de moeheid. In bed voel ik hem piekeren over alles wat nog gedaan moet worden.

Verhuisbedrijf

Gelukkig komt op de dag van de verhuizing een verhuisbedrijf. Natuurlijk nemen we nu iedere keer al wat spullen mee als we naar de nieuwe woning gaan. Het in- en uitladen doen we in etappes. Stiekem probeer ik een stap harder te zetten en net wat meer dingen tegelijk te tillen. Dan hoeft hij niet nog een keer heen en weer.

Frustrerend

Al met al weet ik niet hoe het is om weinig energie te hebben, maar ik kan me voorstellen dat het frustrerend is als je vader van 70 meer conditie heeft dan jij. Ondertussen doe ik vooral mijn best hem op te vrolijken. Ik moedig hem aan dingen uit te voeren die hij wel kan. Want er zijn genoeg klusjes die hij nog steeds kan doen.

Dit stuk verscheen als column in Hartbrug Magazine nummer 5 (jaargang 41) van Hartpatiënten Nederland

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial