De ene hartaanval is de andere niet

[dropcap]K[/dropcap]en jij iemand die een hartaanval heeft gehad? Voordat Vriend die twijfelachtige eer binnensleepte, kende ik niemand in mijn directe omgeving die de dupe was geworden van een infarct. Van een S-ICD had ik nog nooit gehoord.

Ik dacht dat ik wel wat wist over een hartaanval en de gevolgen, maar eigenlijk viel dat tegen. Natuurlijk hoorde ik weleens een verhaal over een vage kennis of iemand echt ver weg, maar ik was er nooit direct mee geconfronteerd.

Flinke klap

Als iemand een hartaanval overleefde, kon je daarna je leven weer oppakken. Zo dacht ik eerlijk gezegd wel. “Heftig. Maar gelukkig niet dood dus”, was vast mijn reactie.

Ik kon me voorstellen dat het hart een flinke klap had gehad en dat iemand moest revalideren om weer de oude te worden. Dat hij of zij misschien gewoontes moest opgeven en gezonder moest gaan leven, maar daarna de draad weer kon oppakken.

Waarschuwing

Waarschijnlijk denken meer mensen zo. Logisch ook. Pas nu weet ik dat de ene hartaanval niet de andere is. Bij sommigen kan een infarct inderdaad dienen als waarschuwing en verandert er weinig, maar bij anderen kan het flink wat schade tot gevolg hebben. En moeten ze opeens rekening houden met beperkingen.

Nu besef ik dat.

Kwalijk nemen

En wat vind ik het erg dat ik er zo makkelijk over dacht. Dat ik het krijgen van een hartaanval best snel relativeerde.

Maarja, je weet pas hoe het is als je het zelf meemaakt.

Soms is het dan ook best moeilijk als ik mensen spreek die denken zoals ik dacht. Maar ik kan het ze niet kwalijk nemen. Want ik wist zelf ook niet beter.

Wil je geen enkel Hartstukje missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,
(eind)redacteur en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet
en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. jany schreef:

    idd Cilla, ik dacht er ook zo over, dat iemand na een infarct zo weer , wel aangepast, verder kon. tot het mezelf overkwam …..en heel anders verder moest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial