Stom sinterklaascadeau

[dropcap]W[/dropcap]ie een hartaanval krijgt en binnen 4 uur wordt geholpen, heeft de minste kans op schade. De hartinfarct van Vriend duurde 12 uur. De artsen waren dan ook meteen duidelijk. Zijn hart was vast erg beschadigd.

Hoe en wat wisten we die donderdag nog niet. We kregen te maken met termen als hartfalen en hartritmestoornissen.  Opeens zaten we middenin een medische rollercoaster.

Pompkracht

De eerste uitslag kwam op 5 december. De pompkracht van zijn hart was nog maar 25 procent.  “Dat is slecht”, aldus de eerlijke cardioloog. “We hopen dat het een tikkeltje beter wordt. Dat weten we pas na drie maanden. Ik verwacht niet dat het ooit weer prima is.”

Wat een stom sinterklaascadeau zeiden we nog tegen elkaar voordat de tranen kwamen. Zijn hart zou nooit meer de oude worden.

Groepsapp

Vrienden hield ik op de hoogte via een groepsapp. “Ik probeer een korte versie. Een hart pompt en gaat niet helemaal dicht. Dat is normaal zo’n 60 procent. Zijn hart pompt nu met een kracht van 25 procent. Dat is slecht. Dat moet naar 35 procent”, legde ik hen uit.

“Als dat niet gaat krijgt hij een apparaatje. Een ICD, geloof ik. Dat is voor hartritmestoornissen. Stopt het hart dan geeft dat apparaatje een zwieper en gaat het hart weer verder. Maar dat is voor later. We gaan natuurlijk voor 35 procent.”

Vochtbeperking

Vanaf dat moment verdween het flesje met water van zijn kamer. Hij had een vochtbeperking. Hij mocht nog maar 1,5 tot 2 liter vocht per dag, inclusief dingen als thee en soep. Het hart moest anders te hard werken.

Ook bestond de kans dat er water achter zijn longen zou komen. Iedere keer was er weer iets nieuws waarvan we schrokken, maar we bleven positief. Over een half jaar zouden we ons oude leven vast weer hebben opgepakt.

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. jany schreef:

    Ja , geloof dat iedereen denkt dat je je oude leven weer kan oppakken, bij sommigen ( mijn zwager kreeg in jan. 3 bypasses en fietst 80 km en werkt gewoon) zal dat vast zo zijn, ik hoopte en dacht het ook , in mijn omgeving ging dat voor de meesten op, mijn werkgever dacht dat ik na 2 maanden ook weer kon werken, maar uitzonderingen bevestigen de regel, ben nu na ruim 4 jaar 100 % afgekeurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial