Revalideren: 8 weken onder begeleiding sporten

revalidatie

[dropcap]R[/dropcap]evalideren. Volgens de Van Dale ‘weer valide maken of worden’. Vriend had er zin in. Twee keer in de week ging hij onder begeleiding sporten.

Dat hoorden we na de inspanningstest tijdens een gesprek met een fysiotherapeut. Zijn specialisatie was hartrevalidatie. “Je hebt een redelijke inspanningstolerantie”, vertelde de therapeut zo opgewekt dat ook wij gelijk vrolijk werden.

Hartfalengroep

“Je gaat in ieder geval twee keer in de week onder begeleiding fitnessen. Misschien ga je later meedoen met ‘sport en spel’. Maar we kijken eerst hoe het gaat. Je wordt ingedeeld bij de hartfalengroep.” In eerste instantie zou Vriend zo’n 6 weken aan de slag gaan.

Positief

Hij nam ons mee naar de sportzaal en maakte ondertussen de eerste afspraak. Na het gesprek hadden we allebei een positief gevoel. “Ik hoop dat je die man iedere week ziet. Wat een vrolijke vent.”

Sporten

Een paar dagen later trok Vriend z’n sportkleren aan. Na het sporten had hij nog geen voet binnengezet of ik kwam al op hem af. “Hoe ging het? Ging het goed? Geen pijn? Wat moest je doen? Lukte alles? Nog leuke mensen ontmoet?

Vriend deed z’n jas uit, aaide de katten en keek blij. “Het was wel lekker eigenlijk. Ik was wel weer de jongste. Maar aardige mensen allemaal.”

Kracht- en conditietraining

Uiteindelijk sportte hij acht weken lang op maandag en donderdag. Kracht- en conditietraining: fietsen, de loopband en zeven verschillende fitnesstoestellen. Ondertussen gaf hij tijdens iedere oefening op een speciaal formulier aan hoe zwaar hij de belasting vond. Sport en spel bleek uiteindelijk toch te hoog gegrepen.

Tijd voor mezelf

Maar Vriend vond het leuk om onder begeleiding te sporten. Ik was ook blij dat hij aan z’n conditie werkte en eerlijk gezegd was het ook fijn dat ik weer even tijd voor mezelf had.

Zakje energie

Net voor de implementatie van z’n S-ICD zat de laatste training erop. Vriend wilde toen graag een keer tot het uiterste gaan. “Dat zou je wel aankunnen, maar reken er maar op dat je dan de rest van de middag op de bank ligt”, kreeg hij te horen.

“Je hebt een zakje energie. Als die op is, dan is het de rest van de dag op. Je moet het juist leren te verdelen.”

Sterk

“Dus uiteindelijk ben ik niet voluit gegaan”, vertelde Vriend daarna. “Ik weet nu gewoon wat ik altijd al zeg. Mijn hart is sterk, hij werkt alleen voor de helft.”

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial