Een nieuw leven

baby

Door de hartaanval van Vriend werd een streep gezet door onze toekomstplannen. In ieder geval tijdelijk. Eigenlijk was het het begin van een nieuw leven. De maanden die volgden stonden onder meer in het teken van zijn herstel, re-integreren en accepteren.

Uiteindelijk bleken sommige dingen zelfs wat langer te duren. Vooral ik had moeite met accepteren (misschien nog steeds?). Ik vond het verschrikkelijk dat sommige plannen in de ijskast werden gezet. We konden er niets aan doen. Het was nu eenmaal zo.

Kinderen

Een maand na het infarct vierde ik mijn 35e verjaardag. Die leeftijd had ik altijd in mijn hoofd om aan kinderen te beginnen, als ik die wilde, als het zou lukken. Maar ook dat ging nu dus mooi niet door. Dat was even slikken, maar we hadden wel wat anders aan ons hoofd.

Klok

Mijn eierstokken rammelden nog niet. Er was alleen die stomme klok. Die tikte ondertussen rustig verder. Eens in de zoveel tijd maakte ik me zorgen. Zouden we er ooit nog aan beginnen? Wanneer kwam ons leven in wat rustiger vaarwater terecht zodat ik dit onderwerp weer kon aansnijden?

Financiële onzekerheid

Langzaamaan kwam het ter sprake. Naast de twijfels of we een kind wilden, vroegen we ons af of het niet te zwaar zou zijn. Dan was er nog de financiële onzekerheid, want Vriend had bij zijn nieuwe baan een tijdelijk contract. Voor 20 uur. Hij zal ook nooit meer verdienen dan het bedrag op zijn laatste fulltime-salarisstrook uit 2014.  Als zzp’er wisselen mijn inkomsten.

Laatste optie

Maar ik werd er ook niet jonger op. Moesten we anders niet gewoon in het diepe springen en niet wachten tot alles enigszins op orde zou zijn? Na flink wat afwegingen kozen we voor de laatste optie.

En nu is het dan zover! We krijgen een baby! Letterlijk en figuurlijk dus het begin van een nieuw leven!

Vragen

We zijn blij en soms een beetje ongerust. Hoe gaat het straks met de gebroken nachten? Vriend heeft zijn nachtrust hard nodig. Als het kindje gaat lopen, dan wordt hij afgeremd door zijn hart. Kan hij eigenlijk wel rennend achter zijn kind aan? De kleine leert sowieso dat hij met pappa alleen voorzichtig kan stoeien, want er zit nog altijd een S-ICD aan de linkerkant van zijn borstkas.

Aanpassingen

Ja, ik weet het, het zijn geen wereldproblemen maar wel dingen die door ons hoofd schieten. Wij worden iedere dag geconfronteerd met de verminderde energie van Vriend. Wij weten hoe het is.

Natuurlijk, het lost zich vanzelf op en het kindje weet niet beter. Misschien vergt het wat aanpassingen, maar daar draaien we onze hand niet meer voor om. Vriend zal moe zijn, maar er zijn wel meer ouders met hartproblemen.

Voordelen

Ook zien we al voordelen. Nu hij maar 20 uur mag werken, is hij vaak thuis. Dat scheelt weer qua opvang. Daarnaast kan hij straks heerlijk na zijn werk een tukkie doen met een baby op zijn borst. En als de kleine naar de basisschool gaat, krijgt het kindje een vader die niet één keer in de week op het schoolplein staat. Dat is een mooi vooruitzicht. Uiteindelijk is liefde en aandacht het allerbelangrijkste.

Hoe gingen jullie na de hartaanval om met het ‘vraagstuk’ kinderen? Laat het weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Rutger Dekker schreef:

  Wat leuk zeg, van harte gefeliciteerd! Ik had al een zoontje voor mijn infarct en moet de aanpassingen in mijn leven gelijk invullen. Mijn zoontje heeft zoveel energie dat ik hem inderdaad wat moet afremmen, ik hou zijn tempo niet vol. Ik heb wel meer tijd om hem van zijn schooltje op te halen en bij de ouder ochtenden te zijn (hij zit op een groep voor kindjes met TOS, taal ontwikkelingsstoornis) Geniet van de zwangerschap en van elkaar!

  • Hartstukjes schreef:

   Dank je wel Rutger! Je schrijft wat wij denken haha, toch die energiebeperking maar ook meer tijd! Ik hoop dat ik de baby snel goed ga voelen zodat we samen kunnen genieten van die bijzondere momenten.

 2. Francesca schreef:

  Gefeliciteerd jullie twee. Wat een mooi bericht. En ja, deze belemmering kost energie maar jullie krijgen er ook heel veel liefde voor terug❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial