Een zware hartaanval heeft invloed op je bankrekening

Financiën

Afgelopen weekend was het weer zover. We maakten ons opeens zorgen. Dat was lang geleden. Dit keer over geld. Want de hartaanval heeft niet alleen invloed op Vriend zijn lichaam, ook op zijn bankrekening.

Sinds UWV drie weken geleden belde om een afspraak te maken over zijn WIA-aanvraag, loopt Vriend rond met een knoop in z’n maag. Ik ook. Maar we zeiden het niet tegen elkaar. Tot afgelopen zaterdag.

Toen kwam de WIA en de afspraak bij het UWV toevallig ter sprake. En gelijk voelden we de spanning over onze financiële toekomst. Een onderwerp dat we angstvallig mijden omdat we er verdrietig van worden. En boos.

Minder inkomsten

Maar opeens maakten we ons druk, terwijl we tegenwoordig zo ons best doen om pas met moeilijke dingen te dealen als het zover is. De feiten zijn hard. Fulltime werken zit er niet meer in. We gaan er dus op achteruit. En niet zo’n beetje ook. We hebben al een hele poos minder inkomsten.

Nu hij in december twee jaar ziek is, beslist het UWV of hij in aanmerking komt voor een uitkering die je krijgt als je door ziekte niet of minder kunt werken. Maar dan nog. Hij zal nooit meer verdienen wat hij verdiende.

Voorheen maakten we ons geen zorgen over onze financiën. Het past ook niet bij ons. Want voor de hartinfarct hadden we het op financieel gebied goed. We hoefden niet extreem veel te verdienen, waren geen yuppen, het was gewoon prima. Met het geld dat er binnenkwam, konden we op onze manier doen wat we wilden.

Dubbeltje omdraaien

We moeten ons leven dus niet alleen aanpassen vanwege zijn gezondheid, maar ook vanwege geld. Waarschijnlijk kunnen we geen verre reizen meer maken. En dat is naar voor een stel dat graag de wereld ontdekt. Misschien kunnen we geen ander huis kopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn dus vooral bang dat we voortaan ieder dubbeltje moeten omdraaien.

En dan komt het relativeren weer om de hoek kijken: we hebben nog een dak boven ons hoofd, Vriend had dood kunnen zijn, er zijn ergere dingen in de wereld, wel meer mensen gaan zuinig om met geld en angst is een slechte raadgever. Of wat dacht je van spreuken als ‘laat gaan wat was, accepteer wat is en omarm wat komt’. Maar accepteren is nog niet echt mijn ding, merk ik.

Onzekerheid

Want het idee over hoe we ons leven zouden leiden is weg. En natuurlijk, je weet nooit hoe het leven loopt. Je kunt niets plannen. Maar maakt niet iedereen toekomstplannen?

Binnenkort is de onzekerheid voorbij. Eindelijk. Na twee jaar. Terwijl ik dat schrijf, springen de tranen in m’n ogen. Blij dat we weten waar we aan toe zijn, maar ook zo bang voor wat dat dan zal zijn…

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,
(eind)redacteur en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet
en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. jany schreef:

  herkenbaar Cilla ! ik werkte 18 uur per week , ben 100 % afgekeurd ( hart en reuma)en wat je dan overhoud, valt niet mee, we hebben een dure hobby (mennen) en best veel ingeleverd. ook het vetvrij en zoutarm dieet hakt er best in. maar het went hoor ! sterkte bij het UWV.

 2. Hartstukjes schreef:

  Bedankt voor je bemoedigende woorden Jany. Ben benieuwd wat UWV gaat beslissen.

 3. Heni schreef:

  Helaas staat hier niet wat het UWV beslist heeft, maar het is jammer genoeg zo dat mensen met gezondheidsproblemen vaak ook financiele problemen krijgen.
  En daarbij komt dan ook nog eens vaak onbegrip vanuit de omgeving, al met al voel je je dan zwaar gestraft.
  Maar ja, je weet natuurlijk ook dat het iedereen kan overkomen, je leert relativeren en je schouders ophalen over ondoordachtheden.
  Zelf ben je wellicht ook niet altijd even doordacht bezig en bezig geweest! acceptatie is zeer belangrijk en kun je dat niet, dan moet je alles op alles zetten om de situatie om te buigen.
  Actie voeren, lezingen houden, de media inschakelen…noem maar op.
  Want voordat er veranderingen/verbeteringen komen moet eerst goed zichtbaar zijn waarom!

  Bedenk ook dat het in ieder geval zo is dat er wel luxe is geweest! dat is veel meer dan vele miljoenen mensen ooit gehad hebben of zullen krijgen!
  Er zijn (ook in Nederland) mensen die nog nooit echt op vakantie zijn geweest en nooit een huis zullen kunnen kopen! natuurlijk is het nooit leuk om met minder genoegen te moeten nemen, maar het zet de deur ook open voor hele andere waarden! dat is innerlijke rijkdom.
  Steeds meer kunnen zien en horen omdat je steeds meer vanuit je hart gaat leven, dat kun je niet kunt bereiken als alles voor de wind gaat en is ook met geen geld te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial