5 zinnen over vermoeidheid die (jonge) hartpatiënten vaak horen

moe

[dropcap]V[/dropcap]ermoeidheid en een defect hart. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als de motor van het lichaam niet meer zo goed werkt, is dat van invloed op heel de werking van het lijf.

Vriend is dan ook vaak moe zonder dat hij er iets aan kan doen. Sinds zijn hartaanval kan hij zich niet meer herinneren wanneer hij met een uitgeslapen gevoel wakker werd. Wanneer hij aan iemand vertelt dat hij moe is, hoor ik vaak genoeg dezelfde reacties voorbij komen. Komen deze zinnen jou ook bekend voor?

1. ‘Oh, dat is bij mij ook hoor op deze leeftijd. Dan herstel ik niet meer.’

Zegt iemand die 50+ is.

2. ‘Soms moet je gewoon even aan aan je moeheid toegeven om weer op te laden.’

Als ik dat doe, dan blijf ik bezig met opladen.

3. ‘Ik ben ook weleens zo moe!’

Zeggen ze nadat ze hebben verteld dat ze na hun werk zijn gaan sporten en daarna nog hebben afgesproken met vrienden.

4. ‘Je moet je over de vermoeidheid heen zetten.’

Dat wil ik wel, maar mijn lichaam kan het niet.  Ik heb maar een klein zakje met energie per dag. 

5. ‘Ja, het heerst.’

Wat? Hartmoeheid?!?!

Natuurlijk weten mensen niet beter en proberen ze alles te relativeren en hem juist op te vrolijken, maar als hartpatiënt is het moeilijk om uit te leggen hoe je je voelt.

Ook ik als ‘partner van’ moet opletten dat ik er niets van zeg. Helaas ging dat onlangs mis. Daar vertel ik je binnenkort meer over. Maar ik ben eerst nog benieuwd of deze reacties over vermoeidheid of deze veelgehoorde zinnen voor jou als hartpatiënt of partner van ook herkenbaar zijn. Laat je het weten in een reactie hieronder?

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver,
(eind)redacteur en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet
en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. jany schreef:

  zeer herkenbaar ! in mijn omgeving ken ik alleen hartpatienten die geen of weinig last meer hebben van vermoeidheid. die slikken nog medicijnen , veel hoor , wel 4 ! terwijl ik er nog 11 slik. Zal er misschien best mee te maken hebben maar ik leef ” gedoseerd”.

  • Chris schreef:

   Hoi Jany, van mij zal je het niet snel horen hoor. Ik snap precies wat je bedoeld, ik slik tegenwoordig nog maar 5 tabletjes. Het gedoseerd leven heb ik in het begin ook moeten doen (het eerste jaar).

   • Hartstukjes schreef:

    Wat fijn dat je nog maar vijf verschillende medicijnen hebt Chris. Wat ben jij vooruit gegaan hè! Dat had je toch alleen maar kunnen hopen!

 2. Hartstukjes schreef:

  Haha, wel 4! Vriend slikt er ook wel meer dan dat 😉 Wel fijn dat die hartpatiënten dan niet moe zijn. Toch knap dat jij altijd zoveel doet Jany!

 3. Chris schreef:

  De reacties van mijn partner zijn soms erg storend zoals zet je er maar overheen of verman je zelf. Maar tegenwoordig heb ik zo iets van je weet (gelukkig) niet beter

  • Hartstukjes schreef:

   Ik ben zelf laatst de mist in gegaan. Ik ergerde me aan zijn moeheid en zei dat ook, aangezien we alles tegen elkaar kunnen zeggen. Maar in the heat of the moment was dat niet zo’n goed plan…

 4. Beste Cilla,

  Ten eerste: ik heb even wat blogs van je gelezen en ik vind ze erg interessant en mooi geschreven. De punten die je hier nu ook hebt benoemd komen mij erg bekend voor wanneer ik met hartpatiënten spreek. Ik vind het mooi om te zien dat je over je vriend schrijft en dat je laat zien hoe het is om iemand nabij je te hebben met een hartziekte.

 5. Peter schreef:

  Hallo,

  Ik weet niet of het nog zin heeft om te reageren, dit artikel is meer dan een jaar oud…
  Wat je voelt is wat je voelt, zonder meer en zonder minder, en een ander heeft er heel veel meningen over maar heeft eigenlijk geen verhaal.
  Ik ga meteen naar de kern, om te vermijden dat dit een ellenlange reactie wordt: “Wie heeft het probleem als je je moe voelt?” Contempleer daar eens grondig over en bespreek jouw bevindingen met je omgeving, veel (gegarandeerd) succes!

 6. Heni schreef:

  Vaak denk ik aan de woorden van m’n moeder als ze zei: ‘ik ben zo moe, dat kun je gewoon niet vertellen hoe moe’.
  Zij heeft omleidingen gekregen en had iets lekkende hartkleppen.
  Waarschijnlijk ook hartfalen denk ik nu, maar dat is niet door haar arts(en) vastgesteld.

  Helaas kan ik haar niet meer zeggen dat ik nu heel goed begrijp hoe het is, nu ik zelf een dubbel hartinfarct heb gehad en een ernstig lekkende hartklep, hartfalen plus COPD fase 2 bleek ook nog.
  Heel veel medicijnen, terwijl ik voorheen nog geen paracetamol wilde slikken bij hoofdpijn.

  Het is inderdaad heel anders dan ‘gewone’ vermoeidheid, dit is alsof er plotseling een kurk op je levensfles plopt, je energie is volkomen op.
  Dat kun je anderen niet uitleggen, daarom zeg ik vaak maar niets.
  De reacties geven meestal simpelweg geen energie, maar vreten nog meer van het tekort weg.

  • Hartstukjes schreef:

   Hoi Heni,
   Bedankt voor je eerlijke reactie. Wat heb jij veel meegemaakt lichamelijk (en nog steeds…)
   Wij zijn ook opgehouden met vertellen wat voor soort vermoeidheid het is. Ik kan het me soms al niet voorstellen terwijl ik Vriend van dichtbij meemaak, dus voor een buitenstaander is het nog moeilijker te begrijpen. En elke keer uitleggen is ook weer zo vermoeiend. 🙂
   Fijn weekend!

 7. Nico schreef:

  ik wil toch ook even reageren op vermoeidheid symptomen die zijn echt door bijna niemand te begrijpen behalve dan voor hartpatiënten zelf , voor andere mensen ben je gewoon lui of een slappeling die snappen echt niet dat als je hart niet goed werkt je hele energie systeem ondermijnd word , en dit vind ik extra triest om er bij te hebben net alsof je het zelf allemaal zo gewild zou hebben , daarom vind ik het mooi om de verhalen van andere hartpatiënten te lezen die tegen dezelfde problemen op te lopen en die helaas ook worstelen met hun energie gebrek waar gewoon heel weinig aan te doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial