Wat gebeurt er bij de controle van een S-ICD?

ICD controle

De ICD is een apparaat dat regelmatig moet worden gecontroleerd. Vriend gaat om het half jaar naar het ziekenhuis voor een controle van zijn S-ICD. Dan wordt gekeken of zijn mini-computer nog goed werkt.

De controle stelt eigenlijk niet veel voor. Was het de eerste twee keer nog spannend, inmiddels is de halfjaarlijkse controle een routineklus.

“Ik sta binnen vijf minuten weer buiten. Ik ben langer bezig met heen en weer lopen naar de parkeerplaats en het wachten in de wachtkamer dan de controle zelf.”

ICD-technicus

Tijdens de controle leest de ICD-technicus de gegevens uit het geheugen van het apparaat uit op een tablet. Er wordt gekeken of de ICD goed heeft gewerkt en of de instellingen nog kloppen.

Batterij

Ook de batterij van de Implanteerbare Cardioverter Defibrillator krijgt een check-up. Want die gaat een keer op. De levensduur is ongeveer 5 tot 10 jaar. Daarna is het tijd om een nieuwe te plaatsen. Dat betekent opnieuw een operatie om de hele ICD te vervangen.

Levensduur

De levensduur is afhankelijk van de instellingen en natuurlijk hoe vaak de ICD een schok heeft gegeven. Hoe vaker een schok van 800 volt, hoe eerder de accu op is. Best logisch. Het vervangen van het apparaat gebeurt voordat de batterij echt op is.

Vriend zijn S-ICD werd eind juni gecontroleerd. Toen had hij nog zo’n 66 procent. Het ding zit er sinds 31 maart 2015 in. Dus voorlopig kan hij nog vooruit!

Telemonitoring

De S-ICD is nog redelijk nieuw. Maar bij ICD’s die al langer op de markt zijn, is het ook mogelijk om het kastje thuis te controleren. Dat wordt telemonitoring genoemd. Patiënten krijgen dan een monitor mee naar huis die de gegevens via een telefoonverbinding naar het ziekenhuis stuurt. Dat scheelt weer een ritje.

Er wordt trouwens nog meer gecontroleerd. Zo wordt bij de ‘normale’ ICD gekeken of de leads, de draden in het hart die vastzitten aan de ICD, nog goed zijn. Meer over de controle van een ICD lees je op de website van STIN in het artikel Niets over het hoofd zien bij ICD-controle.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial