Warmte testen in Gambia

aapjes Gambia

[dropcap]W[/dropcap]ie warmte en hartpatiënt googelt, ziet gelijk een bericht van de Hartstichting: hitteplan voor hartpatiënten. Vriend heeft vooral last van de kou hadden we al ontdekt. Hoe zou hij zich voelen bij warme temperaturen? Er zat maar één ding op om daarachter te komen.

Dicht bij huis

Maar de eerste maanden na zijn ICD-operatie zat een verre vakantie niet in de planning. Hij moest dicht bij huis blijven.

ICD-dragers krijgen eigenlijk ook het advies te reizen in landen waar artsen bekend zijn met de ICD. Toen we dat ontdekten, kregen we het benauwd. Konden we nog wel naar het door ons zo geliefde Afrika? En al die andere landen op onze bucket list?

Ziekenhuizen

“Op de site van STIN staat dat je moet controleren of er in het land dat je bezoekt ziekenhuizen zijn waar je bij problemen met de ICD van jouw merk terecht kunt. Van alle landen kent maar 20 procent jouw merk!”, zei ik gepikeerd tegen Vriend.

“Het zal wel”, antwoordde hij. “Ik ga gewoon overal heen. In Amerika kennen ze mijn ICD wel, maar als ik in de Grand Canyon sta, duurt het ook uren voordat ik bij een ziekenhuis ben.”

Hij heeft gelijk, maar voor hem is het wel weer makkelijk praten. Hij ligt knock-out als dat ding wel afgaat.

Gambia

Aan het eind van het jaar wilden we toch weg. Naar een zonnige bestemming om te kijken hoe Vriend het zou uithouden in de warmte.

Een intensieve rondreis door een Afrikaans land leek ons voor onze eerste buitenlandse trip niet verstandig. En eigenlijk waren we toe aan een luiervakantie. Maar wel in Afrika, aan de kust van Gambia. Een land waar ze zijn S-ICD niet kennen.

Maarja, je leeft maar één keer. En dat beaamde zijn cardioloog. “Als je denkt dat je het aankan, moet je het gewoon doen. Je hebt geen toestemming nodig om naar Afrika te gaan. Je moet wel genieten.”

Bijkomen

Dus daar gingen we. In december, een jaar naar de hartaanval, op naar zon, zee en strand. Even bijkomen. We vonden het wel spannend. Zou het goed gaan op het vliegveld? Zou Vriend tegen de hitte kunnen? Wat als hij alleen maar moe was?

Maar de vakantie was heerlijk. Vriend voelde zich verbazingwekkend goed. We konden het toch niet laten actief te doen. We maakten strandwandelingen (met hier en daar een stop) en verkenden het land met de auto. We gingen naar Senegal voor een safari, dwaalden door de Gambiaanse straten en genoten van de lokale gerechten.

Zwemmen

Het enige wat echt anders was dan voorheen was zwemmen. Als Vriend alleen de zee in ging, hield ik een oogje in het zeil. Want als zijn ICD tijdens het zwemmen afgaat, kan hij verdrinken. Dus gluurde ik boven de rand van mijn boek naar mijn 36-jarige vriend alsof hij een jongetje van 6 was dat ik in de gaten moest houden.

Warmte

En de warmte? Die bleek voor hem geen probleem. Hij had helemaal geen last van zijn hart. De ICD deed zoals hij altijd deed. Niets. Dat was dus helemaal goed.

“Ik voel me hier eigenlijk beter dan in Nederland.” “Mooi, zullen we verhuizen? Beginnen we een opvang voor zwerfhonden hier!”, droomde ik hardop.

Bang

Toch was ik één keer bang. We lagen bij het zwembad en Vriend ging even naar de kamer om wat te halen. Ik las rustig verder in mijn boek, maar het duurde wel erg lang tot hij terugkwam.

Onwel

Ik maakte me opeens zorgen en zag voor me dat hij onderweg onwel was geworden. Hij lag vast ergens onderuit. Misschien werd hij wel gereanimeerd?!?!

Hartkloppingen

Op het moment dat ik wilde opstaan om hem te zoeken, kwam hij terug. “Waar was je nou? Dat duurde lang. Ik maakte me opeens heel veel zorgen. Zo bizar!”

“Doe niet zo gek joh. Dat heb je normaal toch ook niet. Ik kwam gewoon wat apen tegen dus die was ik aan het fotograferen.” “Lekker ben jij, lig ik hier met hartkloppingen, sta jij rustig aapjes te fotograferen!” “Ja hey, dat jij je druk maakt is jouw probleem. Die aapjes waren wel leuk trouwens.”

Lees ook: 5 tips: op vakantie met een ICD

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial