Moe op vakantie

Altijd als we op vakantie zijn, lijkt het net of Vriend geen hartpatiënt is. Hij staat uit zichzelf eerder op, onderneemt meer en voelt zich goed. “Dat komt omdat ik niets aan m’n hoofd heb. Ik hoef niet te werken en heb daardoor meer energie.” Tot de laatste keer. Tijdens onze reis knapte hij maar niet op.

Hij was al moe toen we weggingen. In het vliegtuig zag ik hem steeds bleker worden. Het wachten op Schiphol, ons kindje in de gaten houden en de tocht naar de gate (die natuurlijk heel ver was) had veel energie gekost.

“Probeer wat te slapen”, zei ik in het vliegtuig tegen hem. Ondertussen gebruikte onze zoon mij als trampoline en stuiterde hij soms op zijn schoot. Slapen zat er pas in als hij ook zijn ogen dichtdeed. Dat was al snel duidelijk.

Luieren

De eerste avond gingen we vroeg naar bed. De volgende dag bestond uit luieren bij het zwembad. Even relaxen zodat Vriend zich weer beter zou voelen. In de dagen erna huurden we een auto, gingen naar het strand en deden de dingen die je doet als je in een ander land bent.

We genoten van ons kindje spelend op het strand. De zon scheen, het appartement was heerlijk en alles zat in de buurt. Achteraf was dat maar goed ook. Want Vriend bleef moe. In de middag lagen standaard allebei mijn mannen te slapen. En had ik dan juist wel weer wat tijd voor mezelf.

Niet goed

Maar het zat me niet lekker. Tijdens eerdere vakanties kon hij veel langer wandelen dan normaal. Zelfs heuveltjes doen hem in het buitenland minder dan in eigen land. Ook verbaasde hij zichzelf altijd weer als hij aan het zwemmen was. “Maar ik weet niet wat er dit keer is. Ik kan niet eens een paar baantjes achter elkaar trekken.” Hij zat duidelijk niet goed in zijn vel.

Ik probeerde te accepteren dat het anders liep dan ik had verwacht. Moeilijk, want ik doe graag nogal veel. Maar oké. Knop om. Rustig aan doen. Misschien ook weleens goed.

Maar stiekem schrokken we er allebei wel van. Waarom had hij geen energie? Is het najaar te laat voor een vakantie? Of moeten we langer weg zodat hij zich niet pas tegen het eind van de reis goed voelt? Of is vliegen gewoon niet meer te doen? Voor de zekerheid gaan we volgend jaar maar iets eerder op vakantie. Dat is een mooi voornemen toch?

Dit blog verscheen in aangepaste vorm ook in HartbrugMagazine, een uitgave van Hartpatiënten Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial