Lotgenoten steken elkaar een hart onder de riem

[dropcap]A[/dropcap]ls je wordt geconfronteerd met iets dat je nog niet kent, laat de een alles over zich heen komen terwijl de ander juist op zoek gaat naar informatie. Naar ervaringen en verhalen van lotgenoten bijvoorbeeld. Vriend behoort tot de eerste categorie, maar ik ben er zo eentje die alles wil weten.

Internet

Op internet zijn er genoeg mogelijkheden om in contact te komen met hartgenoten. Er zijn onder andere patiëntenverenigingen, forums en groepen op social media. Ik ben lid van één besloten Facebookgroep. Dat valt mee voor iemand die heel nieuwsgierig is toch?

Behoefte

Maar waarom heb ik me aangesloten bij een groep voor mensen met hart- en vaatziekten terwijl ik geen hartpatiënt ben? Het was in de beginperiode na de hartaanval. Toen had ik heel erg behoefte aan informatie en ervaringen van anderen.

Het gekke is dat ik zelf trombose heb gehad, maar toen geen contact zocht met ervaringsdeskundigen. Misschien omdat het tijdelijk was. Het had op dat moment een grote impact op mijn leven, maar ik wist dat het voorbij zou gaan. Maar het hart van Vriend herstelt zich niet meer.

Herkenning

Nu ik aan de zijlijn sta, probeer ik te begrijpen hoe het is om een hart te hebben dat niet goed werkt. Juist door de verhalen van andere hartpatiënten kom ik van alles te weten. En als wij ergens tegenaan lopen, plaats ik een bericht in de groep.

Soms zorgen vragen of opmerkingen van anderen ervoor dat ik aan Vriend vraag of hij zich ook zo voelt. Als ik berichten van leden voorlees, dan merk ik dat hij zich daarin herkent.

Logisch. Je kan als hartpatiënt bijvoorbeeld aangeven dat je moe bent, maar iemand die gezond is denkt dat je je beter voelt als je even een tukkie hebt gedaan.

Community

De community bestaat uit mensen met erfelijke hartaandoeningen maar ook die, net als Vriend, opeens de dupe waren van een hartinfarct. De leeftijd varieert. Vaak verschijnt er een glimlach op mijn gezicht als ik zie hoe de oudere ‘ervaren’ hartpatiënt advies geeft aan de jonge garde.

Het gaat overigens niet alleen over zaken die zijn gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Naast updates over ziekenhuisbezoeken of behandelingen is er ook ruimte voor een gezellig praatje of een positieve quote.

Ik vind het dan ook mooi om te zien hoe openhartig leden daar zijn over hun gevoelens, zelfs dingen delen die ze thuis niet kwijt kunnen. Hoe ze elkaar opbeuren en helpen. Hoe ze openstaan voor vragen van partners. Hoe ze allemaal elkaar iedere keer weer  een hart onder de riem steken.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Petra Spit schreef:

  Ja ik ben er ook zo eentje die gaat uitpluizen….maar welke fb groep is di
  at, waar je het over hebt?

  • Hartstukjes schreef:

   Hoi Petra!
   De besloten FB-groep is hart-en vaatziekten lotgenoten.
   En niet te veel uitpluizen hè. Op internet kom je ook zoveel dingen tegen waardoor je je gelijk zorgen gaat maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial