Goede vrienden leer je in slechte tijden kennen

vrienden

Als je hart plotseling rare sprongen maakt, raak je niet alleen je gezondheid kwijt. Je zekerheden, je toekomstplannen, alles verandert. Al is het maar voor even. Maar één ding dat mogelijk ook anders wordt zijn je vriendschappen.

In mijn leven heb ik al meerdere dingen meegemaakt waardoor ik leerde op wie ik kan bouwen. Maar voor Vriend verliep alles altijd wel van een leien dakje. Tot zijn hartinfarct.

Harde les

En toen bleken we mensen minder goed te kennen dan we dachten. Want in slechte tijden leer je je vrienden kennen. Weer zo’n cliché dat akelig waar blijkt te zijn en tegelijkertijd een harde les. Vrienden van wie je dacht dat je ze nog zou kennen als je later oud en rimpelig bent, lieten uiteindelijk niets meer van zich horen.

Twijfelen

We gingen twijfelen. Lag het aan ons? We vroegen het zelfs aan de mensen die wel bleven. Waren we negatief? Nee toch, we deden juist zo ons best om positief te denken.

Ja, helaas draaide ons leven om de hartaanval en de nasleep. We hadden graag gewild dat we leuke, gezellige dingen konden vertellen, maar het ging nu eenmaal om revalideren en re-integreren. En dat laatste verliep niet vlotjes.

Energiezuigers

We waren ons er duidelijk van bewust dat iedereen altijd vroeg hoe het met ons ging. Daarom deden we ons best dat onderwerp te vermijden. We wilden niet dat het heel de tijd om Vriend en zijn hart draaide.

Als we naar vrienden gingen, was er uiteindelijk dan ook het standaard riedeltje voordat we aanbelden. “Niet te veel over ons praten. Gewoon het gesprek sturen en vragen hoe het met hen gaat.” We wilden geen energiezuigers zijn.

Loslaten

Maar soms moet je mensen loslaten. Niet omdat het jou niets meer kan schelen, maar omdat zij geen interesse tonen in jou. Dat is pijnlijk en vooral jammer.

Vreemden met herinneringen

Ik mis sommige vrienden nog steeds. Het is gek dat we nu slechts vreemden zijn met gedeelde herinneringen. Maar waarschijnlijk betekenden we dus minder voor hen dan zij voor ons. En draaide het alleen maar om ‘the good times’.

Onverwachte hoek

Gelukkig kan je in slechte tijden juist ook aandacht uit onverwachte hoek krijgen. Kennissen die zich spontaan ontpopten als vrienden. Ruim twee jaar later is onze vriendenkring dan ook veranderd. We koesteren de mensen die zijn gebleven en de nieuwe vrienden die hem alleen maar kennen met een half hart.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sophie Gulickx schreef:

    Ik herken dit zo!
    Ik wilde al reageren sinds je het had gepost, maar kwam er even niet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial