Blog van Kelly: 17 jaar en opeens hartpatiënt

gastblog

Gastblogger Kelly is 17 jaar als ze opeens hartpatiënt wordt. Ze heeft hartfalen, lekkende hartkleppen en een vorm van het Sick Sinus Syndroom. In haar eerste blog vertelt ze over haar diagnose.

Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik na een griepje op school ineens een intense pijn in de linkerkant van mijn borst. Ik werd ontzettend duizelig en trok grauw weg. Omdat ik astmatisch ben heb ik mijn pufjes ingenomen, maar dat mocht niet baten.

De invaller van mijn huisarts vond het nodig om mij een aansteller te noemen terwijl mijn hartslag 200 was in rust. Ik werd naar huis gestuurd. De volgende dag heeft mijn moeder onze huisarts (de echte) gebeld voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Ik kon gelijk naar de eerste hulp, maar werd weggestuurd met de diagnose ‘hyperventilatie’.gastblogger

Vanaf dat moment ging het alleen maar bergafwaarts. Ik at niks meer en lag alleen maar op bed. De pijn op mijn borst werd steeds intenser, ik kon niet plat liggen en viel regelmatig flauw.

Hartvliesontsteking

Na een aantal weken (JA ,JE LEEST HET GOED) liet het ziekenhuis me pas weer terugkomen. Toen werd ik met spoed opgenomen op de eerste harthulp. Daar werd ik gelukkig wel serieus genomen: ik had een hartvliesontsteking. Normaal gesproken zijn die vrij makkelijk en goed te behandelen, maar omdat ik de eerste keer ben teruggestuurd, liep ik dus rond met een verwaarloosde hartvliesontsteking met alle gevolgen van dien.

Holteronderzoek

Na een paar weken was de ontsteking weg, maar mijn hartslag nog steeds zo hoog. Ik ben naar een ander ziekenhuis gegaan voor een second opinion. Daar kreeg ik een Holteronderzoek. Ze nemen dan met een kastje en wat draadjes aan je lichaam je hartslag en sinusritme voor een tijdje op. Ik bleek pieken tot bijna 300 aan hartfrequentie te hebben. Dat is extreem hoog en zelfs levensgevaarlijk! Maar ook in dit ziekenhuis konden ze me niet verder helpen.

Diagnose

Uiteindelijk kwam een goede privékliniek met een diagnose. Ik lijd aan hartfalen, heb lekkende hartkleppen waardoor mijn hart op vier plaatsen lekt en een vorm van het Sick Sinus Syndroom. Dit betekent eigenlijk dat mijn hart niet zoveel pompkracht meer heeft zoals het normaal gesproken hoort te zijn.

Ritmestoornissen

Het probleem van mijn hartafwijkingen is wel dat ze niet één, twee, drie zijn te genezen of te repareren. Ik krijg wel goede medicatie die mijn hartslag regelmatiger en rustiger houdt. Daardoor kan ik wel naar school, maar nog geen hele dagen. Ik mag niet meer sporten, kan niet uitgaan en uitjes plannen is ook vrij lastig. Ik ben best vaak en snel moe. Als ik dat negeer krijg ik last van extreme ritmestoornissen en migraine.

Vatbaar voor griep

Door mijn hartafwijkingen ben ik ook veel vatbaarder voor griepjes ect. In twee jaar tijd heb ik nu een stuk of tien keer een hartvliesontsteking teruggekregen. Ik heb thuis de behandeling daarvoor staan, dus ik word er meestal niet heel erg ziek meer van. Met school heb ik een goede regeling kunnen afspreken waardoor ik niet te veel mis, dus dat is wel fijn. Verder geniet ik van het leven en probeer ik van iedere dag weer het beste te maken!

De Nijmeegse Kelly (1996) is een van de gastbloggers van Hartstukjes. Ze schrijft zelf op www.francisxcat.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial