Spannend ritje

[dropcap]H[/dropcap]ij heeft er een hele studie op nagehouden. Sites bekeken, antwoorden gezocht, zelfs belletjes gepleegd om te kijken of hij nou wel of niet in een achtbaan kan.

Want de achtbaan, dat vinden we leuk. Bovendien wil Vriend weten wat hij nog kan met zijn halve hart. “Dat ik hartpatiënt ben, is tot daaraan toe maar dat ik dan nooit meer in een achtbaan kan… Dat vind ik pas echt erg!” Ik geef toe, soms moet ik mijn best doen om mijn lach in te houden als hij dat soort dingen zegt.

Maar hij heeft wel een punt. Achtbanen zijn leuk. En ja, we hebben weleens hardop gefantaseerd over een rollercoastervakantie in Amerika. Maar zijn hart gooit wel meer plannen door de war.

Bordje

Veel mensen zeiden gelijk dat hij er niet meer in mag. “Er staat toch altijd zo’n bordje bij?” Vaag herinnerden we ons de waarschuwingen, maar als je gezond bent of geen moeder wordt, let je niet zo op al die tekens aan het begin van de attractie.

In het ziekenhuis wordt het ook niet keihard afgeraden. Maar dan gaat het om achtbanen met niet al te veel G-krachten. En maken die zo’n ritje juist niet extra leuk?

Uitproberen

Testen. Dat is de oplossing van Vriend. “Ja gaaf, jij lekker de achtbaan in en ik ernaast alleen maar kijken of je geen hartaanval hebt. Of dat je ICD afgaat, maar dat heb ik dan niet door want we worden al heen en weer geschud.”

Lachend zegt hij dat het allemaal wel zal meevallen. En moeten we juist niet laten zien dat je als hartpatiënt nog veel kan doen als je niet bang bent?!

Heel knap dat hij niet bang is. Maar ik zit ernaast. Bang voor de achtbaan ben ik niet. Wel bang voor wat zijn hart ervan vindt. En hij moet eerst nog stukken lopen om bij de attracties te komen. Ook Stichting ICD dragers Nederland (STIN) zegt dat ICD-dragers “onbezorgd kunnen genieten van een dagje pretpark”. Maar toch…

Lichamelijk letsel

De Efteling is volgens hem het goede testterrein. Daar zijn onderzoeken geweest met hartpatiënten die een ICD hebben. Daarnaast heeft het park achtbanen waar we nog niet in zijn geweest. Natuurlijk ook de nieuwe Baron 189…

Na een telefoontje naar het attractiepark kwam hij erachter dat de nieuwste achtbaan niet is geschikt voor mensen met lichamelijk letsel. “Dat ben ik dus. Dan moeten we maar eerst de andere achtbanen doen en als dat goed gaat, doen we De Baron als laatste.”

Klein kind

En nu is het bijna zover. Hij verheugt zich er al dagen op. Als een klein kind. Ik ben dit keer wat minder enthousiast.  Was laatst al blij dat de regengoden mij gunstig gezind waren. Maar ik weet dat we er een keer aan moeten geloven. Ik wil het ook, voor hem, maar een beetje zenuwachtig ben ik wel.

Internet

Zeker toen ik op internet nog wat dingen tegenkwam. Je moet niet alles geloven wat je leest, maar krijg het maar uit je hoofd als het er al in zit.

“In bijvoorbeeld een achtbaan krijgt het lichaam veel G-krachten te verwerken. Hierdoor wordt het bloed verschillende kanten in het lichaam ‘opgeduwd’. Een hart met hartfalen kan zich hieraan niet aanpassen, omdat het niet krachtig genoeg kan pompen. In het ergste geval kan dit een hartstilstand veroorzaken.”

Slik. “Maar dan gaat m’n ICD gewoon af. Dus een hartstilstand kan niet.”

Jaja. Het komt vast goed, maar het wordt toch echt een spannend ritje.

Wil je weten hoe dit afliep? Lees het in dit blog: Met een hartpatiënt in de achtbaan.

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jenny Leijendekker schreef:

    Wow, heb e.e.a. gelezen op de site en vindt prachtig hoe jullie het leven aanpakken. Respect daarvoor maar ik vind, zelf hartpatient zijnde, het wel erg gedurfd om die achtbanen te gaan/blijven doen. Die bordjes bij attracties staan er nl niet voor niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial