Lichaams-APK
[dropcap]W[/dropcap]eet jij wat jouw hartslag is in rust? Of je een lage of hoge bloeddruk hebt? Ik niet en Vriend ook niet toen hij in het ziekenhuis belandde. Toch blijkt dat het handig is om dit soort dingen te weten. Een lichaams-APK lijkt mij daarom een goed idee.
Want we laten ieder jaar wel trouw onze auto nakijken om te kijken of we veilig de weg op kunnen, maar we kijken niet naar ons lichaam om als het gewoon zijn werk (lijkt) te doen.
Best gek, want je hebt dus geen vergelijkingsmateriaal als je opeens in het ziekenhuis terecht komt. Ook ik weet nu nog steeds niet of mijn hart snel klopt en hoe het zit met mijn bloeddruk. En het is zo’n kleine moeite om bij een bezoek aan de huisarts eens te vragen hoe dat nou zit.
Lage bloeddruk
Toen de bloeddruk van Vriend werd gemeten, bleek die (vooral in het begin) laag. Maar ja, had hij misschien niet altijd al een lage bloeddruk? Zijn moeder wel, of was het nou juist zijn vader? Daar ga je al. Want ook al weet je dat, dat zegt natuurlijk nog niet veel over jouw eigen bloeddruk.
Licht in je hoofd
De artsen stelden dat het goed was dat hij een lage bloeddruk had. “Het aangetaste deel hoeft zo minder werk te verrichten.” Maar hij voelde zich licht in zijn hoofd. Dat is niet zo gek. Zo had hij een keer een bloeddruk van 70/40 en later, terwijl hij stond, 80/60. Dat moest naar de 100/60.
Maar wat betekent dat nou? Volgens de Hartstichting meet de arts altijd twee waarden. Het eerste getal geeft de bovendruk (systolische bloeddruk) aan. Die wordt gemeten als het hart samenknijpt. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is te zien als het hart zich ontspant.
Niet douchen
Omdat zijn bloeddruk laag was, mocht hij de eerste dagen niet douchen. Toch werd in het begin zijn bloeddruk expres laag gehouden om zijn beschadigde hart te ontzien. Vijf dagen na zijn opname was zijn bloeddruk 90/60. Eindelijk mocht hij onder de douche!
Hartslag
Ook je hartslag moet een bepaald ritme hebben. De Hartstichting zegt dat een normale hartslag bij een volwassene tussen 60 à 70 slagen per minuut. “Dit is afhankelijk van leeftijd en conditie.” De hartslag gaat omhoog bij inspanning. Want het lichaam heeft dan meer zuurstof en voedingsstoffen nodig. “Dan loopt de hartslag al snel op naar 160 tot 180 slagen per minuut. Na de inspanning loopt de hartslag vanzelf weer terug.”
Rustig aan
De eerste dagen keken we op de hartbewaking trouw naar de hartslag van Vriend. Die was in het begin nog hoog. Elke keer keken we hoopvol of zijn hart eens rustiger zou gaan kloppen. En wat waren we blij toen zijn hartslag steeds meer naar de 80 ging. Een hartslag tussen 60 en 80 is namelijk het beste, hadden we van onze hartfalenverpleegkundige gehoord.
Medicijnen
Nu heeft Vriend de rest van zijn leven medicijnen. Weten we in ieder geval zeker dat zijn bloeddruk laag is en zijn hart dus minder hard hoeft te werken.
Hartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.
Helemaal geen gek idee van een APK voor je lichaam.Maar het kan ook een tip zijn als je naar de dokter moet ook even te vragen naar je bloeddruk en hartslag.Moet voor een dokter een kleine moeite zijn om dit even te controleren.
Ik heb het maar gelijk eens bij de dokter gecontroleerd. Nu weet ik dat ik een lage bloeddruk heb en mijn hartslag gewoon perfect is.