Een ICD, wat is dat?

S-ICD

[dropcap]O[/dropcap]p Hartstukjes.nl zie je vaak de term ICD of inwendige defibrillator voorbijkomen. Maar wat is een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator nu precies? In dit blog leg ik uit wat het is, wat het doet en voor wie het is bestemd.

Inwendige defibrillator

Een ICD is een inwendige defibrillator die een hartstilstand voorkomt. In levensbedreigende situaties geeft het apparaat een elektrische schok af. Eigenlijk heeft Vriend dus altijd een AED bij zich.

Snel of chaotisch

De ‘back-up’ is er voor mensen met hartritmestoornissen. Het apparaat reageert bij een abnormaal snel of bij een chaotisch ritme. Het kastje is er ook voor patiënten die een verhoogd risico op zo’n stoornis lopen. Vriend behoort tot de laatste categorie.

Daarnaast wordt het apparaat gebruikt als medicijnen tegen de hartritmestoornis niet goed werken en een operatie onmogelijk is, meldt de Hartstichting.

Draden

Bij de ICD zitten geleidingsdraden in het hart. Via die draden houdt de ICD informatie over het hartritme bij. Het is dus eigenlijk een kleine computer, een beveiliging in het lichaam. Er is ook een variant waarbij de draadjes om het hart lopen, de S-ICD.

S-ICD

Vriend heeft een zogenaamde draadloze ICD, de S-ICD of subcutane (onderhuidse) ICD. Er zit geen elektrode in of op het hart, maar onder de huid aan de linkerkant van de borstkas. Wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie, geeft de draadloze ICD een elektrische schok van zo’n 800 volt af. Hij gaat dus alleen af in noodgevallen.

S-ICD röntgenfoto

Röntgenfoto waarop de S-ICD is te zien.

Voor- en nadelen

Doordat er geen draden in het hart zitten, is de kans op draadproblemen klein. Mogelijke infecties zijn minder ernstig en beter te behandelen. Een nadeel is dat deze ‘nieuwe’ ICD groter is dan de normale ICD. Het apparaat geeft alleen een schok af, is geen pacemaker en is daardoor geschikt voor een beperkte groep hartpatiënten.

Varianten

Er zijn diverse varianten. Zo zijn er ICD’s die meer werk verrichten. De CRT-D of biventriculaire ICD slaat niet alleen aan bij gevaarlijke ritmestoornissen, maar zorgt er ook voor dat het hart efficiënter pompt. Dit wordt ook wel cardiale resynchronisatie therapie genoemd. Hij werkt dan dus als een normale pacemaker.

Daarnaast is er nog de uitwendige draagbare defibrillator voor tijdelijk gebruik. Dit is een soort vest dat onder de kleding wordt gedragen. Deze defibrillator wordt ingezet wanneer de ritmestoornis misschien nog overgaat, of wanneer de implantatie van een ICD niet mogelijk is.

Lees ook:
ICD-controle

Wil je nog meer weten? Kijk dan op de site van STIN (Stichting ICD Dragers Nederland) en de Hartstichting.

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. TINY SCHOT schreef:

    Lieve Cilla en Lennard wat gaan jullie er goed mee om. Petje af hoor om ondanks de situatie ook leuke uitdagingen aan te gaan . En als een proef is gelukt zoals 66 trappen geeft dat veel voldoening weer een stapje verder .
    En deze blog is heel duidelijk . Heel veel groetjes Tiny

  2. anne-marie van den bogaard schreef:

    Hallo , mijn naam is Anne-Marie en ik leef al zo’n dertig jaar met een hartpatient. 15 jaar geleden heeft hij 6 omleidingen gekregen. En het ging redelijk goed. Nu heeft hij vorig jaar December hartfalen erbij gekregen ook heeft hij Diabetes. Mijn vraag is de pompkracht van zijn hart is minder geworden. En hij heeft last van kortademigheid. Ik hoop dat ik niet klink als een heks maar hij zit maar de hele dag ,doet niks meer en als ik wat vraag dan is het jij weet niet wat het is. Ik vind dit heel erg moeilijk. Hij heeft nog geen Ctrd . Hoe lang blijven ze nog alleen medicijnen proberen tot hij die een krijgt. Misschien lees ik het verkeerd maar zijn pompfunctie is slecht dus?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial