5 tips: op vakantie met een ICD

vakantie

[dropcap]O[/dropcap]p vakantie met een ICD kan in het begin best spannend zijn. Zeker als je gaat vliegen.Hoe gaat het op het vliegveld bij de detectiepoortjes? Is de ICD-pas voldoende of zijn er nog andere documenten die handig zijn voor mensen die een ICD niet kennen? Hartstukjes geeft vijf tips.

1. Beveiligingspoortjes

Je kan met een ICD op vliegvelden binnen de Europese Unie veilig door de beveiligingspoortjes lopen, stelt STIN. Wel is het verstandig om niet stil te staan in het poortje, maar pas ongeveer een meter daarna.

De detectiepoortjes moeten aan bepaalde veiligheidsnormen met betrekking tot (patiënten met) medische implantaten voldoen. “Als detectiepoortjes deze normen niet voeren, moet er een gele waarschuwingssticker op zitten die waarschuwt dat een patiënt met een actief implantaat niet door het detectiepoortje mag.”

Een bodyscan levert overigens geen risico op.

Algemeen advies

In principe gaat de ICD of S-ICD niet af, maar het kan gebeuren dat het poortje reageert omdat de implantaten metaaldelen bevatten. Het algemene advies van STIN luidt dan ook: “Identificeer u door middel van uw ID-kaart als drager van een pacemaker, een ICD of een S-ICD. Meestal hoeft u dan niet door het poortje en zal men u handmatig fouilleren.”

Maar bij het handmatig fouilleren moet je wel alert zijn op de metaaldetector. Vraag de detector niet te plaatsen op de ICD of pacemaker, of anders zo kort mogelijk.

Op Schiphol is dat allemaal makkelijk te doen, maar wat als je buiten Europa reist, de taal niet kent en de beveiligers niet weten wat een ICD is? Wellicht helpt deze foto, speciaal gemaakt voor Vriend, een handje. De beveiliging ziet dan gelijk wat er aan de hand is.

 

ICD vakantie vliegveld

Klik op de foto voor een vergroting.

2. Nood: Emergency card

STIN heeft ook op de site sinds kort een zogenaamde emergency card. Daarop staat precies uitgelegd wat er moet gebeuren als “de ICD onverhoopt tijdens het verblijf een shock of een alarmsignaal afgeeft en/of een hartstilstand optreedt”. Handig voor omstanders en voor medisch en verplegend personeel.

Er zijn twee versies: een voor de ‘gewone’ ICD, de ander voor de S-ICD, de Subcutane ICD. Daarnaast is de emergency card in diverse talen beschikbaar.

emergency card STIN

Klik op de foto voor een vergroting.

3. Medicijnen

Tot slot nog wat algemene tips voor hartpatiënten. Bekijk ruim van tevoren of je genoeg medicijnen in huis hebt. Als je drie weken weggaat, heb je een flinke voorraad nodig. Wacht niet tot het laatste moment, maar ga goed voorbereid op reis.

Neem ook altijd je medicijnlijst mee. Als het goed is, doe je dat in Nederland ook. Een handige oplossing: maak van het document een foto met je telefoon. Zo heb je je medicijnlijst altijd bij je.

4. Brief

Vraag een brief aan je hartspecialist waarin hij kort uitlegt wat er is gebeurd en wat jouw medische situatie nu is. Neem een kopie mee of maak weer een foto met je telefoon. Toen wij op vakantie gingen naar Gambia, sloeg ik het document ook op. Voor de zekerheid staat het ook nog in de mailbox.

5. Geniet!

Toen ik aan Vriend vroeg of hij nog tips had over reizen met een ICD zei hij: “Genieten. Je moet er niet te veel bij stilstaan. Maar dat ben ik.”

Op de site van STIN is nog meer informatie te vinden, over telefoonnummers bijvoorbeeld. Heb jij nog een tip? Laat het weten in een reactie!

Hartstukjes, geschreven door CillaHartstukjes wordt geschreven door Cilla, getrouwd met een hartpatiënt, tekstschrijver, (eind)redacteur, blogger en eigenaar van HoofdletterC. Ze is gek op dieren, eet ze dan ook niet en verwent haar twee katten.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 24 mei 2017

    […] Ga jij binnenkort op vakantie? Controleer dan dus je medicijnen en laat iemand anders er nog eens naar kijken. Wellicht heb je ook nog wat aan deze tips! […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial